Stabilirea sexului la porumbei

10.07.2013 13:06

 

De multe ori, stabilirea sexului unui porumbel poate da batai de cap chiar si unui columbofil experimentat. O sa incerc sa expun cateva metode prin care poti determina, in procent de 98% sexul porumbeilor.

In stabilirea sexului majoritatea crescatorilor de porumbei tin cont de aspectul acestora. Masculii sunt mai barbatosi, mai dezvoltati corporal,  au gatul mai gros, capul mai dezvoltat, narile mai mari si mai rotunjite, pe cand femelele au trasaturi mai fine, poseda gratie, au gatul si ciocul mai subtire iar capul mai tesit.

Exista insa si exceptii de la toate acestea, de aceea trebuie sa analizam aceste pasari mai atent pentru o stabilire a sexului cat mai exacta.

La porumbeii deja impanati si la cei maturi, pe langa cele mentionate mai sus, trebuie sa se tina seama de urmatoarele caracteristici:

- masculii au narile uniforme, usor rotunjite iar femelele au o linie despartitoare intre ele, putin albicioasa;

- o alta caracteristica este diferenta in formarea penei. La masculi, nervura penei catre extremitatea sa este usor intorsa spre dreapta, pe cand la femele este indreptata spre stanga. De asemenea, santul tijei de la pana este diferit la cele doua sexe;

- comportamentul in porumbarie. Daca porumbelul are cateva luni de zbor atunci cand il introducem in porumbarie putem sa ne dam seama de sexul acestuia. Daca la aterizarea lui pe podea va face cateva invartituri este mascul daca la aterizare este linistit atunci este femela.

Ceea ce mi se pare cel mai greu si cel mai util este sa determinam sexul unui pui neimpanat. Exista, totusi si pentru aceasta o metoda sigura de a stabili sexul unui porumbel. La mascul deschiderea cloacei este un orificiu transversal cu buza superioara mai mare iar la femele este rotunjit, cu buza inferioara mai mare.

Nu am expus metoda cu verificarea mandibulei intrucat mi se pare relativa si invechita.

Sper ca sfaturile mele sa ajute cat mai multi columbofili in devenire sau chiar mai experimentati care nu stiau despre aceste metode. Vant in pene si lasati porumbeii sa zboare!